Virágokkal mondtak köszönetet a városvezetők

2020.05.18

A Győr-Szol Zrt. munkatársai az elmúlt évekhez hasonlóan a város közterületein május 6-ától kezdve közel 100 ezer tő egynyári virágot ültettek el. Az ültetési munkákat megelőzően a szakemberek a 2019 őszén telepített, mostanra díszítőértéket veszített kétnyári növényeket, tulipán- és nárciszhagymákat kiszedték a földből és megtörtént a virágágyak tápanyag-utánpótlása, a gépi talajmegmunkálás és a rotálás is.

Azért, hogy a közel 100 ezer virágot két hét alatt kiültethessék, mintegy 20 szakember dolgozott folyamatosan, egy nap alatt pedig majd 14 ezer növényt helyeztek el az előre meghatározott tervek és rajzok szerint. A program keretében virágba borult Győrben többek között a Honvéd liget, az Eötvös és a Bisinger park, a Batthyány, a Kálóczy tér, a Radó sziget és a Káptalan domb. A szakemberek idén is előtérbe helyezték a magyar fajtákat. A hazai körülményekre nemesített növények, a városi élet sajátosságait – légszennyezés, por, hőség – jól tűrik. A virágágyakba került például kakastaréj, dohányvirág, petúnia, díszcsalán, kúpvirág, hajnalka, körömvirág. Az ültetést követően fontos feladat a virágok rendszeres öntözése, gyomtalanítása és növényvédelme.

A város virágosításáról szóló sajtótájékoztató helyszínén, a Mártírok útja melletti virágágyban az egészségügyi veszélyhelyzetben megvalósított összefogás jelképét, egy szívet formáltak a kertészek 1000 darab begóniából. Itt egyként összesen 3000 darab növény díszlik, köztük díszburgonya, alternantéra és begónia is. A piros szív az virágok mögött is megjelenik, egy nagy „Köszönjük, Győr!” felirat társaságában.

Köszönetképpen a piros begóniákból kialakított szívet a város vezetői ültették be az ágyás közepére, ezzel is kifejezve hálájukat és nagyrabecsülésüket mindazok előtt, akik kitartottak az elmúlt két hónapban és betartották a szabályokat, kéréseket.

Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik koronavírus-járvány miatti korlátozások idején is helyt álltak és együttműködők voltak – kezdte dr. Dézsi Csaba András polgármester. Ez a köszönet vonatkozik azokra is, akik ugyanúgy tovább dolgoztak, és azokra is, akik az otthon maradással segítették a járvány terjedésének megelőzését. Köszönet minden felnőttnek és gyermeknek, hogy kitartottak és betartották az előírásokat. Továbbra is azt kérem, hogy vigyázzunk egymásra, s örüljünk ennek a sok szép virágnak együtt. Győr mindig is virágos város volt, így elismerés illeti azokat is, akik minden nap azért tesznek, hogy szépek maradjanak a növényeket. Az itt található virágágyás a „Köszönjük, Győr!” felirattal pedig jelképezi azt az összefogást, amit az elmúlt időszakban Győr véghezvitt. Ebben a szívben mindenki munkája benne van!” – zárta gondolatait a polgármester.

Radnóti Ákos, a városüzemeltetésért is felelős alpolgármester elmondta, ezzel a mozzanattal befejeződött a városszerte 100 ezer egynyári virág kiültetése. Győrben egyébként már 30 helyszínen található automata öntözőrendszer, s továbbiak kiépítésén dolgoznak a Bem téren és a Szigethy Attila út melletti területen is.

A győri lakosok idén is igényelhetnek a várostól egynyári virágokat, erről már korábban adtunk ki tájékoztatást. Május 26-án közel 10 ezer palántát osztunk szét azok között, akik előre igényelték azt. Emellett idén is megtartjuk a városszépítő pályázatunkat, s bár az vírushelyzet miatt egy kicsit megkésve, de érdemes lesz erre is jelentkezni.” – hangsúlyozta Radnóti Ákos.

Ezt követően a győri városvezetők és a Győr-Szol Zrt. szakemberei közösen elültették azokat a piros begóniákat, amelyek így egy ragyogó szívet formálva jelzik: Együtt sikerült, „Köszönjük, Győr!”

The post Virágokkal mondtak köszönetet a városvezetők appeared first on Győr Plusz.

az eredeti hír itt elérhető