Velekei László lesz a Győri Balett új igazgatója

2020.05.20

A Győri Balett tavaly kettős évfordulót ünnepelt, hiszen a társulat a negyvenedik évadát élte meg, míg alapító tagját és vezetőjét, Kiss Jánost a 60-ik születésnapja alkalmából köszöntötték. Kiss János azt már korábban jelezte, hogy a rendkívül sikeres, nemzetközileg is elismert társulat közel három évtizedes vezetése után már nem pályázik újra a posztra, és utódjául Velekei Lászlót szeretné látni.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester szerdán jelentette be, hogy 2020. július 1-től a Győri Balett igazgatója Velekei László, a társulat eddigi művészeti vezetője, és elismert koreográfusa. Az új igazgató megbízatása 2025. június 30-ig szól.

A Győri Balett a város egyik nagy értéke, amelyben óriási szerepe van Kiss Jánosnak. Nem csak művészeti tevékenysége példaértékű, hanem az emberi hozzáállása, az elhivatottsága, amellyel a társulat érdekeit helyezte előtérbe. – mondta a polgármester, utalva arra, hogy Kiss János nem csupán megnevezte, hogy kit látna szívesen utódjaként, de mindenben segítette és fel is készítette ezen az úton. A polgármester gratulált Velekei Lászlónak, és azt kívánta, legalább olyan sikeres legyen, mint elődje. Dr. Dézsi Csaba András megemlítette a győri kulturális negyed terveit is, amely a Győri Balett számára is új távlatokat nyithat majd.

Kiss János, dr. Dézsi Csaba András és Veleki László

„Köszönöm a bizalmat, amit most a várostól kaptam, igyekszem megfelelni az elmúlt évek magasra tett mércéjének.” – kezdte Velekei László, aki azt is elmondta, a pályázata mottója a tradíció és innováció volt, vagyis a Győri Balett hagyományos értékeire építve szeretné újragondolni arculatukat, és még szélesebb körben megszerettetni a közönséggel a balettet. „Az egyik fő küldetésemnek tekintem, hogy még inkább nyissunk a fiatalok felé, ehhez pedig új eszközökre is szükség lesz, így a nekik szóló előadásokban megjelenhet a virtuális tér, a mobil eszközök, a különböző alkalmazások világa, de természetesen a központban továbbra is a táncművészet áll.” – fogalmazott kérdésünkre Velekei László.

A kinevezés kézjegyekkel való hitelesítésének pillanata

Kiss János 29 éve, Markó Iván után lett a társulat vezetője. A leköszönő igazgatót az érzéseiről kérdeztük, és mint mondta, ő a legboldogabb azért, mert jó kezekben tudhatja a társulatot. „Egy tehetséges és elhivatott, a művészetért és a társulatért dolgozó személy lesz a Győri Balett harmadik vezetője. Köszönöm Győrnek az elmúlt 41 évet, köszönöm a közönség szeretetét, amely lehetővé tette, hogy előadásról előadásra megszülessen a csoda a színpadon. Természetesen a jövőben is azon leszek, hogy a Győri Balett még sikeresebb lehessen.”

The post Velekei László lesz a Győri Balett új igazgatója appeared first on Győr Plusz.

az eredeti hír itt elérhető