Várva várt kisbabák

2020.05.18

A Várva Várt Alapítványnál közel kétszáz önkéntes dolgozik országszerte, hogy a nehéz helyzetbe került kismamáknak segítséget nyújtsanak abban, hogy minden megfogant gyermek várva várt kisbabaként érkezzen a családba. Megyénkben 20-25 aktivista 2018 óta vállalja, hogy a családokban felmerülő nehézségeket enyhítse.

„Lelki és/vagy természetbeni támogatást nyújt alapítványunk, hogy a kritikus napokon, heteken átsegítsük a kismamákat, az újszülötteket gondozó családokat, lehetőleg elkerüljük azt, hogy a gyermek családból kiemelésére szükség legyen. Országosan több mint ötszáz, a megyénkben több mint húsz esetben segítettünk már” – mutatta be munkájukat Tóth Éva, az alapítvány helyi képviselője. Ennek érdekében együttműködnek a helyi szakszolgálatokkal, védőnőkkel, családvédelemben dolgozókkal. A megyei régió önkéntesei között szakemberektől – például pszichológus, szociális munkás – is kaphatnak tanácsot a családok.

Tóth Éva kiemelte, céljaik között szerepel, hogy minél szélesebb körhöz juttassák el az információkat tevékenységükről, hogy a lehető legtöbb segítséget tudják megadni a rászorulóknak.

„Úgy tapasztaljuk, hogy sok jószívű adakozó van hazánkban, akik babakelengyével, esetleg gyógyszerek megvásárlásával, vagy akár a babaszoba kifestésével tudják segíteni a krízishelyzetbe került kismamákat” – beszélt az alapítvány megyei képviselője arról, mennyire jó érzés nekik is, hogy segítenek az emberek egymáson. Nem állnak meg a megyehatárnál, azokba a régiókba is eljuttatják az adományokat, ahol még nehezebb körülmények között élnek honfitársaink, például Somogy megyébe is szállítottak a felajánlásokból.

„Mondhatnám, hogy viszonylag szerencsés helyzetben vagyunk a megyében, hiszen kaptunk adományt Ausztriából is, jó minőségben lévő babakocsit, babaágyat, fürdetőkádat. Nem csak magánszemélyek a jótevőink, volt olyan cég Győrben, amelyik pelenkacsomagokat és tárgyi eszközöket adott a nehéz helyzetben lévő leendő anyukáknak” – mesélt a sikertörténetekről. Érkezett megkeresés anyaotthonoktól, hogy az ott lakóknak segítsenek, de volt kismamájuk is, akinek a párja állapotosságának híre hallatán kihátrált a családból.

A koronavírus-járvány idején azt tapasztalják, hogy sokan elveszítették a munkahelyüket, sokkal nagyobb stressz éri az embereket, ami nyilvánvalóan egy „úton lévő babának” a fejlődését sem segíti.

Szeretnének eljutni ezekhez a családokhoz, beszélgetni velük, segíteni őket, hogy várva várt babák érkezzenek hozzájuk. Rendkívül fontosnak tartják, hogy ebben a helyzetben még hatékonyabban tudják célba juttatni a felajánlott adományokat megyénkben is. A járvány idején előírt higiéniai szabályok szigorú betartása mellett, a mostani válsághelyzetben is gondoskodnak a várandósságuk miatt krízishelyzetbe került kismamákról.

Amennyiben mégis olyan családba érkezik az újszülött, ahol nagy valószínűséggel nem tudják őt felnevelni, akkor segítséget adnak az örökbe adásban, örökbefogadásban.

„Tiszteljük azokat az édesanyákat, akik ilyen módon esélyt adnak a gyermeküknek az életre. Szeretnénk őket is támogatni, hogy az életük jobb időszaka következzen el. Kérünk mindenkit, ha tudomásuk van környezetükben olyan nehéz helyzetbe került kismamáról, egyedülálló szülőről vagy újszülöttet gondozó családról, jelezzék nekünk, hogy mielőbb felvehessük velük a kapcsolatot!” – hívta fel a figyelmet Tóth Éva. Köszönetét fejezte ki az adományozóknak és azoknak, akik az 1 százalékuk felajánlásával bekapcsolódnak az életmentésbe, hogy a támogatásokat eljuttathassák a rászorulóknak.

The post Várva várt kisbabák appeared first on Győr Plusz.

az eredeti hír itt elérhető