Tárnokréti

2007.12.01

Tárnokréti a Kisalföldön, a Hanság délkeleti részén, a Tóközben, a Rábca partján fekvő kistelepülés. A falu Győrtől 27 km, Csornától 17 km távolságra van. Korábban Rétinek nevezték, valószínű sok rétijéről, a Tárnok előtag pedig feltételezhető, hogy egykori lakói, a királyi tárnokok (termékkezelők) lakóhelyére való utalás.


Első írásos említés 1212-ben található, amikor II. Endre két ekényi földet adományozott Tóth nádornak. 1898-ban a falu neve Tárnokréti lett és a tósziget-csilizközi járáshoz tartozott. 1966-tól a közigazgatási székhely Rábcakapi lett, 1975-től pedig Tárnokrétit Bősárkányhoz csatolták.
1988-ban vezetékes ivóvízhez jutott a település. 1990-ben a falu közigazgatásilag ismét önálló lett. Helyi önkormányzat alakult. 1991-ben iskola és óvoda létesült a faluban, és elkészült a Tárnokrétit Lébénnyel összekötő 7,8 km hosszú aszfaltút, csökkent a falu bezártsága.
Tárnokréti a legcsendesebb falvak egyike. Autóbusszal Csornáról, Bősárkányból, Győrből és Lébényből közelíthető meg. A táj szépsége a kirándulóknak, pihenésre vágyóknak egyaránt meglepetést nyújt. Az elöregedő falu 108 lakóházból áll. melyből 21 lakatlan. Szép nádas és cserépfedésű házak várnak megmentésre. A kicsi falu fejlesztésének lehetőségei szerények, de a vezetékes gáz szervezése és kivitelezése megtörtént, a szennyvízcsatorna-rendszer szervezése pedig folyamatban van.

kelet-hansag.celodin.hu