Szépség, de nem mindenáron

2020.05.17

Új frizura, friss hajfestés, kényeztető masszázs, tápláló arcpakolás, tavaszi színek a körmökön és ápolt lábak. Az elmúlt közel két hónapban hányszor gondolhattak a nők ezekre az „apróságokra”. Volt, aki otthon próbálkozott több-kevesebb sikerrel szépségipari szakemberré válni, volt, aki kivárt, hogy újra munkába álljon kedvenc fodrásza, kozmetikusa, pedikűröse, manikűröse vagy masszőre. Akik ritkán vagy soha nem vették igénybe a szépségipar szolgáltatásait, most akár legyinthetnek is, de azért valljuk be, a nők a szépségért sok mindent megtesznek. Még a koronavírus-járvány idején is.

Az attraktivitás és a szépség jelensége évezredek óta fontos téma az emberek életében. Így azt is mondhatjuk, megnyugtató, hogy korlátozásokkal ugyan, de már kérhetünk időpontot, hogy igényeink szerint szépülhessünk. Cikkünkben néhány szakembert kérdeztünk, milyen higiénés előírásokkal indították újra a szolgáltatásukat, és mit tapasztaltak a hozzájuk érkező vendégeknél.

Lenőtt haj, apró frufruigazítások

Löndörné Odnoga Eszter fodrász március végétől nem dolgozott, május negyedikén nyitotta meg a fodrászstúdióját. Az elmúlt hetek alatt nagyon sok vendége kereste, és előjegyzésre már fogadja a festésre, vágásra jelentkezőket. Szigorú egészségügyi előírások szerint maszkban és kesztyűben dolgozik, a hozzá érkezők kézmosás után ülhetnek a fodrászszékbe és ők is maszkot és kesztyűt viselnek. Minden vendége után fertőtleníti a helyiséget és az általa használt eszközöket. „Most egy nap alatt kevesebb frizurát tudok elkészíteni, a hozzám járó hölgyek és urak nagyon türelmesek voltak, nem kezdtek el otthon saját fodrászatot nyitni. A festett hajaknál persze nagyok a lenövések, de egyszerűbb a festés, ha nem kell egy új, házilag kreált színt rendbe hozni” – mondta Eszter, aki megdicsérte a vendégeit a fegyelmezettségükért, persze egy-két furcsa frufrunyírással már találkozott. A fodrász azt tapasztalta az első hét után, hogy a nők most nem rövidebb hajat szeretnének, hanem a karantén idején megnőtt tincseket növesztenék tovább vagy a mostani hosszabb hajukból kérnek új fazont. Úgy véli, ha beválik a korlátozások enyhítése és a vírus terjedésében nem lesz emelkedés, akkor 1-2 hónap múlva vendégköre visszaállhat a járvány előttire.

Fotó: Pixabay

Gyantázás előbb, arckezelés később

Horváth Marianna kozmetikus március közepétől szüneteltette a vállalkozását, a múlt hét elején értesítette a vendégeit az újrakezdésről. Nála is egy ember lehet a stúdióban, védőfelszerelésben dolgozik és a vendégek is csak fertőtlenítő kézmosás után léphetnek be hozzá átöltözés után. Azt tapasztalta, hogy a gyantázásra nagyobb az igény, az arckezelésekkel még várnak a nők. A helyiség és az eszközök fertőtlenítése az előre egyeztetett időpontra érkező vendégek között kiemelt fontosságú, a textíliákat főzőmosással tisztítja mindennap, és mindenki alá egyszer használatos eldobható lepedőt helyez. Marianna úgy érzékeli, kell még néhány hónap, hogy visszatérjenek arckezelésekre azok a hölgyek, akik idős szülőkkel élnek, vagy őket ellátják, és azok is, akik maguk is 65 év felettiek.

Fotó: Pixabay

Vidám tavaszi színek és minták

Ábrahám Anita másodállásban műkörömépítő, napi néhány vendéget fogadott a járvány előtt is. Most az előírásokat betartva maszkban és kesztyűben dolgozik, fertőtlenít mindent, amit kell, a vendégei is eltakart arccal ülnek be a székbe. A járvány idején is jöhettek hozzá néhányan, a vendégkörének harmada az, aki még nem jelentkezett be újra. „Vidám, tavaszi és főleg neon színeket kérnek, mindenféle virágmintával díszítve, a körmökön nyoma sincs depressziónak vagy szomorúságnak” – mondta Anita.

Tyúkszemmentesítés a lábakon

Békési Renáta kéz- és lábápoló, műkörömépítő végzettségű, vendégkörének nagy része pedikűröztetni jár hozzá. Március végétől május elejéig nem dolgozott, de a tyúkszemek és benőtt körmök miatt bizony sok telefonhívást kapott, a stúdiójába járók örömmel fogadták a nyitás hírét. A higiénés szabályok betartása eddig is kiemelt fontosságú volt Renáta szakmájában, most annyiban más csak, hogy rajta kívül vendége is védőfelszerelésben tartózkodhat nála, a távozás után a helyiséget fertőtleníti. Renáta nyárra számít arra, hogy visszatérnek a régi páciensei, néhányan várnak még, és ha nagyon nem sürgető, tolják az időpontfoglalást a pedikűröztetésre.

Fotó: Pixabay

Műszempilla helyett online sminktanfolyam

Thoma Franciska kozmetikus, fő profilja az 1-6 D szálas szempillaépítés, amelyre már fogadja az új és régi vendégei bejelentkezését, de még vár 1-2 hetet, hogy dolgozni kezdjen. Mint mondja, a szempillák építése során nagyon közel kell hajolni a vendégekhez, és számára az egészség megőrzése a legfontosabb. Felkészült védőfelszerelésből, eddig is gumikesztyűben és FFP3-as maszkban dolgozott, most pleximaszk, egyszer használatos kötény, lábvédő, lepedő is rendelkezésére áll, a lányoknak és asszonyoknak kesztyűt és maszkot kell majd viselniük a szempillaépítés során. Még a járvány előtt vendégkörének, tanulóinak és ismerőseinek sminkoktató kis videókat készített, amelyeket a YouTube-on bárki megnézhet. A járvány idején is folyamatosan készítette és tette közzé saját magán bemutatva a sminkelés fortélyait. Franciska segítségével a kisfilmekkel lépésről lépésre megtanulhatunk másokat és önmagunkat is sminkelni, a megszerzett tudásnak a későbbiekben is hasznát vehetjük.

Átalakított stúdió, névre szóló törölközők

Tárczi Tamás másodállásban masszőrködik, kétszemélyes stúdióban dolgoznak a kolléganőjével. A vírusjárvány idején, amíg szüneteltették a szolgáltatást, átalakították a két helyiséget, a higiénés biztonságra koncentráltak, csak a legszükségesebb tárgyakat és eszközöket hagyták meg. Védőfelszerelésben dolgoznak, fertőtlenítenek minden vendég után, akik saját, névre szóló extra minőségű lepedőket kaptak, amelyek a tisztítás után újra várják a „tulajdonosukat” a kényeztető masszázsra. „A régi vendégek jelentkeznek szépen sorban” – mondta Tamás, hozzátéve, hogy a hátfájás szinte állandó probléma, amelyre a különböző masszázstechnikákat személyre szabottan, akár többfélét kombinálva alkalmazzák. Előre egyeztetett időpontban érkeznek a stúdióba a maszkot viselő emberek, új ügyfelet nem vállalnak még. Arra számítanak, hogy néhány hónap biztosan eltelik, ha a járvány szűnőben lesz, hogy minden vendégük újra igénybe vegye a szolgáltatásukat.

The post Szépség, de nem mindenáron appeared first on Győr Plusz.

az eredeti hír itt elérhető