Száz ágyhoz szereltek oxigénkivezetést

2020.05.15

Kilencvenhat ágyhoz szereltek fel európai színvonalú oxigénkivezetéseket, új elektronikát, s természetesen egy olyan központi rendszert, amely az oxigént, a vákuumot, a sűrített levegőt biztosítja az ágyakhoz. Maga az oxigéntartály (12 köbméteres) egy hete érkezett meg, a csövek behúzását az A1 szárnyban a Linde munkatársai végezték el.

Dr. Tamás László János főigazgató főorvos mindenekelőtt köszönetét fejezte ki a gyors munkáért, amely normál helyzetben akár hónapokig tartott volna, most heteken belül végeztek vele a szakemberek.

Tudjuk, hogy nem „normál” helyzet volt ez, a Covid-19 járvány miatt került sor magára a beruházásra is. Amikor a győri kórház – a többi intézménnyel egyetemben – feladatul kapta az ágyszámok biztosítását, két javaslattal állt elő a menedzsment, ez volt az úgynevezett „B” terv. „Ha akkor nem is ez volt az általunk leginkább támogatott javaslat, most már látjuk a legfontosabb előnyét: ez a beruházás már itt marad – azon öt részlegen, amelyet Covid tartaléknak jelöltünk ki. Ezek az osztályok – az érsebészet, a traumatológia, orthopédia, fül-orr-gégészet, szájsebészet, a rehabilitáció – a jövőt héttől folyamatosan visszaköltözhetnek, de már olyan kórtermekbe érkeznek a betegek, ahol a beépített technika magasabb betegbiztonságot nyújt” – mondta a főigazgató főorvos.

Ezt, vagyis a betegbiztonságot hangsúlyozta Kara Ákos országgyűlési képviselő is, aki a pénteki hivatalos átadáson szintén részt vett. A munkák legelején a segítségét ajánlotta fel a kórháznak, s ez a segítség valóban jól jött:

„Ha a veszély első fázisát le is tudtuk győzni, a vírus még itt maradt velünk, köztünk, ennek tudatában kell ezt a beruházást kezelnünk. A győri kórház vezetése gyors és határozott döntéseket hozott: akkor is, amikor a száz ágy helyét kijelölte, a munkát elrendelte, s levezényelte” – tette hozzá a képviselő.

Dr. Skaliczky Zoltán, a főigazgató főorvos általános helyettese a műszaki adatokat sorolva, a többi mellett elmondta: a kórháznak ez a szárnya 1984-ben épült, a beruházás látható része az ágyaknál van: a paneleken új a világítás, de ugyanúgy a XXI. századi elvárásoknak felel meg az USB-csatlakozó is, amely szintén része az egységeknek. Az ágyakhoz megérkeztek a monitorok és az infúziós pumpák – ezek értéke 120 millió forint, az orvosi gázok bekötése volt 230, így jön ki a 350 milliós végösszeg -,  a lélegeztető gépek azok, amelyekre továbbra is vár a kórház.  Két helyről kell, hogy érkezzenek (majd), hisz az állami szállítmány mellett a Petz maga is rendelt még korábban öt gépet, köztük olyan is van, amelyet támogatással (Audi) tud megvásárolni. Egyelőre ezek az ágyak a visszaköltöző, korábbi osztályok betegeit szolgálják ki, lélegeztető gépekre nekik nincs szükségük.

The post Száz ágyhoz szereltek oxigénkivezetést appeared first on Győr Plusz.

az eredeti hír itt elérhető