Rábatamási

2007.12.01

Rábatamási a Hanság peremén fekszik Csorna és Kapuvár között a 85-ös főút mellett, Csornától 7 km-re, nyugatra, Kapuvártól 10 km-re, keletre. A község határa a településtől északra hosszan felnyúlik. A falunak állomása van a Győr-Sopron közötti vasútvonalon.

Először írásban “possessio Thamasy” néven említik a ránk maradt írásbeli dokumentumok a XV. Században a Kanizsaiak kapuvári uradalmához tartozott. Az 1594-es török pusztítás Tamásit sújtotta a Rábaközben legjobban, közel négy évtizedre lakatlanná vált. Egy Kovács István nevű katona 1630-ban gróf Nádasdy Pálhoz fordult, hogy a Tamási nevű puszta faluhelyen katonatársaival letelepedhessen, és ennek fejében igaz hűséggel és engedelmességgel, mint katonák, őt szolgálják. A június 19-én kiállított oklevelet nyugodtan tekinthetjük a község alapító levelének. A Wesselényi-féle összeesküvésben való részvétel miatt 1671-ben lefejezték Nádasdy Ferencet, birtokait elkobozták. Ekkor a tamásiak küldöttsége Bécsbe ment, hogy kapott kiváltságaikat megerősítsék.

1681-ben Eszterházy Pál nádor lett a községe tulajdonosa. A falu lakóit ott találjuk Rákóczi hadi népei közt is. Előbb Bercsényi Miklós, majd Rákóczi Ferenc bocsátott ki a tamásiak védelmében védnöki levelet, mely a Kapuváron, 1736-ban kiállított oklevél szerint érvényét vesztette.

A község templomát az 1697-es vizitáció jegyzőkönyve, mint Farád fíliáját említi, később pedig Bogyoszlóhoz tartozott. Önálló plébániává 1807-ben lett. 1893-ban a templomot szinte egészen lebontották, egy falrészt fölhasználva újat építettek.

A község elnevezésében az 1850-es évektől gyakran szerepel a Rába vagy a Sopron előtag. 1906-ban kapta meg a mai napig használt Rábatamási nevet.

Gyakran fordult meg a faluban Jászai Mari híres színésznő, személyes tárgyait, róla készült fényképeket tartalmazó emlékszoba és emléktábla őrzi emlékét.

Az első világháborúban a különböző frontokon 63-an haltak hősi halált, rájuk emlékezve emelték a tamásiak a környék első turulmadaras hősi emlékművét. A második világháború is jelentős véráldozatokat követelt a falu lakóitól.

A helyi színjátszó csoportban kezdte pályafutását Horváth Teri kétszeres Jászai-díjas, Kossuth-díjas érdemes művész. Rábatamásiból került színészi pályára ifj. Jászai László, Jászai-díjas színművész is.

A rendszerváltást követően helyi önkormányzat és képviselő testület alakult.

A faluban két oktatási intézmény működik, az 1992 óta Móra Ferenc nevét viselő általános iskola és a napközi otthonos óvoda.