Mosonszentmiklós

2007.12.01

A településrõl az 1208-ban keletkezett okirat tesz említést elõször. Neve többször változott. Volt Szilasszentmiklós, Rábcaszentmiklós, Lébényszentmiklós, míg a végleges a mostani a Mosoni-síkságra utal.

A Gyõr, Mosonmagyaróvár és Csorna közötti háromszögben fekszik valmennyi említett várostól 20-20 km-re. A település csak XVII. sz-ban foglalta el jelenlegi helyét, mivel a közeli folyók gyakori kiöntései veszélyt okoztak. A település lakói kezdetben halászattal és vadászattal foglalkoztak. Ma a lakosság nagyobb hányada a közeli városokban talál munkát, kisebb részük mezõgazdaságból él.

A település egyik büszkesége a falu közepén emelkedõ dombra épült templom (XVIII. Sz. vége), amelynek 47 m-es tornya és a mellette álló két kápolna (a jobb oldali Szent Kereszt-kápolna a XVI. sz.-ban, a bal oldali, amely a Hõsök-kápolna nevet viseli, 1929-ben épült) impozáns látványt nyújt. Így az egész templomtér – a templom és a két kápolna – úgy néz ki, mint egy édesanya két gyermekével. Az ilyen típusú templomtér egyedülálló az országban.

Két un. “kinti” községrész tartozik még a településhez: Gyártelep, régi nevén Fábrika és Mosonújhely, amely korábban Jánosházapuszta néven volt ismert.

A település jelenlegi lakossága: 2560 fõ. A fejlõdés elsõsorban az ipar idetelepülésében testesülne meg, melyrea legalkalmasabb a Gyártelep, ahol közel van a vasútállomás, valamint az M-1-es autópálya leágazása.
Szinte korlátlan mennyiségben van szabad földterület ennek megvalósítására. A település önkormányzata és lakossága várja a befektetõket, akár iparûzési adó kedvezményt is felajánlva.
Rá lehet építeni a külsõ kapcsolatokat az 1993-ban létrehozott és a Kárpát-medencében 40 települést magába foglaló Országos Szentmiklós Szövetségre. A közeli Burgerlandban Lajta, és Várszentmiklós található.

falvak.hu