Látható a Szent László- herma

2020.05.20

Történelmi ereklyénk a székesegyházban folyó felújítási munkálatok ideje alatt a Káptalandomb 13. számú épületben kapott ideiglenes elhelyezést (Szent László Látogatóközpont)❗
Megtekinthető: hétvégén 10.00-18.00 óra között, hétköznap 10.00-16.00 óra között.
Bejárat a Brenner János Hittudományi Főiskolával szemben, illetve a székesegyház háta mögött álló Szent László-szoborral szemben.

Szent László koponya-ereklyéjét egy gótikus pántokkal átfogott tokban, a herma sejtelmesen előre tekintő, markáns aranyozott ezüst fejében őrzik. 1192-ben, Szent László szentté avatásakor a nagyváradi sírból kiemelték a csontereklyéket, s a szent király koponyáját előbb egy egyszerű ereklyetartóba, majd a hermába helyezték el, és a nagyváradi székesegyházban őrizték.
Az eredeti herma 1405-ben egy tűzvészben megsemmisült, az eredetileg négyágú gótikus koronát a XVII. század fordulóján alakították át barokk tízágúra. A Győrben látható ereklyetartó-másolat 1400-1425 között készült. Az aranyozott ezüst, 65 centiméter magas, sodronyzománcos fejereklyetartó a magyar ötvösművészet egyik remekműve. Az ezüst fejrész a XIV-XV. század fordulóján készül. A herma sodronyzománcos mellrésze a később európaszerte elterjedt díszes zománctechnika első ismert emléke, amely egy XV. századi átalakítás eredménye. Az európa legszebb hermájának tartott ötvös remekmű az egyetlen hiteles árpád-házi királyábrázolásunk. A művet egyes szakértők a Kolozsvári testvérek idősebbikének, Kolozsvári Mártonnak tulajdonítják. A szent ereklyét Náprági Demeter erdélyi püspök hozta Győrbe, amikor győri főpásztorrá nevezték ki 1607-ben. Minden év június 27-én ünnepi körmeneten hordozzák körbe a szent király hermáját.

The post Látható a Szent László- herma appeared first on Győr Plusz.

az eredeti hír itt elérhető