Ízek, illatok, történetek a győri piacokon

2025.08.15

A befőzések, savanyítások és a dunsztolások már az első termények beérésével megkezdődtek, de az igazi hajrá még csak ezután következik. Lecsó, csalamádé, baracklekvár, szilvalekvár – csak néhány a téli csemegéink közül.

A vásárcsarnokban már kora reggel, gazdagon és ízlésesen tornyozott zöldségek és gyümölcsök hívogatták a vásárlókat.  A szezonális kínálatot tekintve, az árak az alábbi sávokban mozognak:

Paprika, lecsónak való700–1500 Ft
Almapaprika, édes és csípős750–1000 Ft
Kápia paprika800–1400 Ft
Paradicsom lecsónak500–1300 Ft
Fürtös paradicsom1200–1800 Ft
Koktélparadicsom400–700 Ft
Uborka, savanyítani való700–1000 Ft
Főzni való kukorica250–400 Ft/cső
Tojás90–100 Ft/db

Minden standon lapul egy történet, amely a terményeken, termékeken keresztül teljesedik ki.

Beszélgettem egy méhésszel, aki öt éve döntött úgy, hogy a versenyszférából kiszakadva a hobbijának szenteli idejét. Ez a szenvedély csillan meg minden üveg mézben. De van egy másik vonzóereje is az asztalának. Ez pedig egy kisvonat.

„Az anyukák kérésére minden alkalommal elhozom, mert ezzel tudják kicsalogatni a gyerekeket a piacra” – mesélte nevetve az őstermelő.

Őszibarackból olyan széles a kínálat, hogy szinte lehetetlen választani. Találunk apróbb szeműt, sárga húsú leveses gömböket és fehér húsú illatos fajtát is. Nektarin és sárgabarack is lapul még a pultokon, de szilvából sincs hiány. Nagy sláger még az áfonya és a mézédes füge is.

A kilónkénti árak tekintetében a gyümölcsök között is nagy a szórás.

Őszibarack1400–2800 Ft
Sárgabarack2200–3000 Ft
Nektarin2300–2500 Ft
Szilva500–1400 Ft
Füge1700–2000 Ft
Áfonya3000–3500 Ft

Laknerné Kati családjával együtt 38 éve dolgozik azon, hogy minőségi terményeket hozzon minden győri piacnapra.

A kukoricánál az a fontos, hogy friss legyen, mert akkor a legédesebb. Napról napra veszít a cukortartalmából és így a minőségéből is” – magyarázza Kati.

Arra a kérdésemre pedig, hogy hogyan állapíthatjuk meg, melyik a jó kukorica, csak annyit felelt:

„Meg kell vizsgálni a szemsorokat. Ha tömöttek, akkor finom, édes kukoricát ehetünk 5-10 perc főzés után” – mosolygott, mintha ez olyan egyszerű lenne.

A következő állomás a Virágpiac, igazi ikonikus színfoltja Győrnek. A nagy meleg miatt ilyenkor nem sok virágot látunk, de aki korán érkezik, biztosan gazdagodhat néhány frissen vágott, színes csokorral.

Baranyi Gréte is minden szombaton, amikor csak teheti, vásárol valami szépet. Jellemzően a 4-5 szál virágból álló csokrok 1000-1500 forintba kerülnek.

A pecsenyesütőből íncsiklandozó illatokat kever a szél a levegőbe. Jó hangulat, kígyózó sor, elégedett fogyasztók színesítik a városképet.

„Minden évben egyszer meglátogat Franciaországból a jó barátom, ilyenkor itt reggelizünk, mert nagyon szereti a sült kolbászt” – meséli az egyik törzsvendég.

A Dunakapu téri piac ideiglenes áthelyezése nem lehetett akadálya annak, hogy Krajcsics Ferenc, vagy ahogyan sokan ismerik, Gergó, ne várja vásárlóit saját, vegyszermentes terményeivel. Ferenc az édesanyjától tanult szinte mindent, és nagyon büszke arra, hogy több mint ötvenéves pályafutása alatt egy győri piacot sem hagyott ki. Mi ez, ha nem szenvedély?

Kuriózumokból sincs hiány, ugyanis találtunk „nem tudom”-ot, „valamilyen”-t és „gondolkozok rajtá”-t is. Ezek bizony szörpök a tanácstalan vásárlóknak, levendulás, gyömbéres és fügeleveles bodza ízvilággal – árulta el Varga Zoltán, akinek kézműves termékei között 1500-2000 forintos árban mindenki talál kedvére valót.

Summa summarum, a győri piacok időtálló közösségi hálóként működve, tele vannak élettel, barátokkal és mosollyal!

Két világ, egy közös szenvedély

Szerző: Havassy Anna Katalin

Az Aréna piacra járni hagyomány, jó ideje pedig a „Lidl-es” piac is tömegeket vonz. Sokan a mai napig visszasírják a vasárnapi piac egykori helyét, az ETO Park parkolóját, míg mások azt mondják: a változást el kell fogadni. Ráadásul, mióta szombaton és vasárnap a Fészek Áruház melletti placcon is van kirakodás, egészségesen kettévált a kínálat: az „Arénán” több új áru található, míg a másikra inkább a „lomis” hangulat jellemző.

Akár egyikre, akár másikra megyünk ki, a kincsvadászat garantált! Mindenki megtalálhatja a számára vonzó termékeket: ruhák, könyvek, régiségek, szerszámok, füstölt áruk, zöldségek-gyümölcsök, lábbelik, „mindenfélék” sorakoznak az asztalokon és a placcon. Sokaknál szertartás a piacozás: egy jó sült kolbász vagy sült hús a büfében, egy finom kávé és izgalmas, kellemes beszélgetések. Többen tényleg nem csak vásárolnak, a közösségi élmény miatt is kijárnak.

Többen a heti gyümölcs- és zöldségbeszerzést is itt intézik: szép portékák, gazdag kínálat és elfogadható árak várják a vásárlókat. Ahogy azt egy igazi piacon kell: kóstolni ajánlott, alkudni kötelező. Hogy utóbbi bejön-e, az már csak a feleken múlik. Aki pedig nem találja meg, amit keresett, annak javasoljuk: menjen még egy kört, valahol ott lesz az… Amire egyébként az árusok és a vásárlók is egyetértésben vágynak, hogy talán egyszer leaszfaltozzák a hétköznap parkolóként funkcionáló placcot.

A „Lidl-es” piac főként a használtcikk-kedvelők körében népszerű. Nyilván, kinek mit jelentenek a ritkaságok, de például régi könyvekből és hanglemezekből mindig gazdag a kínálat. Sokan az otthon feleslegessé vált „mindenfélét” viszik ki: hátha megveszi valaki, így visszahozva forintokat a vételárból. Falatozni, beszélgetni itt is lehet, és megvan a törzsárus- és vásárlógárda is, ahogy az Ausztriából behozott termékek is: sokan direkt azokért jönnek. Azt mondják, finomabb, jobb a minőség, és remélik, egy kicsit olcsóbb is.

The post Ízek, illatok, történetek a győri piacokon appeared first on Győr Plusz.

az eredeti hír itt elérhető