Horvátország megnyitná határait a turisták előtt

2020.05.15

Az idegenforgalomból élünk. Érdekünkben áll, hogy a lehető legtöbben jöjjenek hozzánk” – jelentette ki Zoran Milanovic horvát elnök pénteken a szlovéniai Ptujban, ahol szlovén hivatali partnerével, Borut Pahorral tárgyalt. “Az ajtónk nyitva áll” – tette hozzá.

Horvátország és Szlovénia az első országok közé tartozik, amelyek újranyitják határaikat – hangsúlyozta. “Horvátországban gyorsan és bátran meglépjük ezt. Valószínűleg ez az egyetlen kiút” – idézte a horvát elnököt az STA szlovén hírügynökség.

Milanovic arra számít, hogy az idén sok látogató érkezik Szlovéniából. Mint mondta, más országok esetében majd elválik, hányan jönnek, de úgy fogalmazott, hogy minden turistát “tárt karokkal” várnak.

Közben Gari Cappelli horvát idegenforgalmi miniszter pénteken bejelentette hogy Horvátország mobiltelefonos alkalmazást vezet be a turisták beutazásának meggyorsítására.

A tárcavezető szerint az országba látogatók az alkalmazás segítségével előre bejelentkezhetnek a horvát hatóságoknál, megadva célállomásukat és szálláshelyük címét, ami lerövidíti a várakozási időt a határokon.

“Az a célunk, hogy a turistáknak ne kelljen hosszan várakozniuk a határokon” – mondta Cappelli, akit a horvát sajtó idézett. Az ellenőrzés minimumára azért még szükség van – tette hozzá.

Miután Szlovénia pénteken feloldotta a karanténkötelezettséget a Horvátországból visszaérkező szlovén állampolgárok számára, a horvát miniszter arra számít, hogy a szlovének nagyobb számban fognak Horvátországba utazni. Szombaton a szlovéniai Ormoz határvárosban találkozik Ales Hojs szlovén és Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, hogy többek között a határellenőrzések rendszeréről egyeztessen.

Szlovén sajtójelentések szerint már pénteken hosszú sorok alakultak ki többórás várakozási időkkel a két ország határán. A 24ur.com szlovén hírportál az új határrezsimet kihasználó szlovén állampolgárok beszámolóira hivatkozva úgy értesült, hogy főleg a határ horvát oldalán voltak nagyon hosszadalmasak az ellenőrzések.

Horvátország a hétvégén nyitotta meg határait gazdasági vagy üzleti, illetve sürgős személyes okokból beutazó uniós állampolgárok előtt. Ugyanez a szabályozás vonatkozik a külföldi ingatlan-, vagy hajótulajdonosokra is, akiknek beutazási jogosultságukat a határon okiratokkal kell igazolniuk. Mintegy százezer szlovén állampolgár rendelkezik ingatlannal Horvátországban.

A turizmus mintegy ötödét teszi ki Horvátország bruttó hazai termékének (GDP). Az idegenforgalmi szezon megmentése érdekében Zágráb kétoldalú megállapodásokat szorgalmaz.

The post Horvátország megnyitná határait a turisták előtt appeared first on Győr Plusz.

az eredeti hír itt elérhető