Győrújbarát

2007.12.01

Győrtől délre, a Sokorói dombvidék ravazd-csanaki vonulatának északi végén helyezkedik el. Az M1-es autópálya győr-ménfőcsanaki elágazásánál akár Budapest, akár Hegyeshalom irányából könnyen megközelíthető.

Győrtől mintegy 8 km-re van. Onnan közvetlenül a 83-as főút Pápai vámházi elágazásán keresztül, vagy Győr-Ménfőcsanakon át az ún. malomi elágazástól, vagy a sokorópátkai elágazástól is meg lehet közelíteni. A Veszprémvarsány felől érkezőknek sem szükséges Győrig autózniuk, hiszen közvetlenül az M1 autópálya előtt tábla jelzi a település megközelítését. Nyúl község belterületén is több tábla jelzi a Győrújbarát felé vezető utat.
Elsősorban autós turisták számára ajánlható mindez. A megyeszékhelyről autóbuszjáratok révén ugyancsak ide lehet jutni. Közvetlenül szomszédos települések Győr-Ménfőcsanak és Nyúl, melyekkel egybeépült településláncot alkot. Bár nem Győr közigazgatási része, de a közvetlen agglomerációs körzethez tartozik.
Éghajlata nem sokban tér el a kisalföldre jellemzőtől, de a domboldalak mikroklímája kiválóan alkalmas szőlő- és gyümölcstermesztésre. Az erdő közelsége egyúttal a vadállomány gyakori belterületi „látogatását” is jelenti. A madárvilág nagy fajgazdagságban képviselteti magát. Itt található a Dunántúl egyik legjelentősebb, védelem alá helyezet gyurgyalagtelepe.
Közeli hangulatos kirándulóhelyek a Lila-hegy (300m), a Francia-kő (234m), a Rákóczi-fa (183m), a Várkő (278m). A környék vonzerejét csak növeli, hogy minden irányba kedvező kilátást biztosít a Győri-medencére.
A község ősidők óta lakott hely volt, amit a Kisbarát határában talált Hallstadt-korabeli tokos véső és a neolit korból származó, szintén itt talált kézi eszközök tanúsítanak. Későbbi korok bizonyítékait nemrégiben a Győrt elkerülő autópálya építését megelőző régészeti feltárások során találták meg. A kutatott területen avarkori sírok, római kori emlékek kerültek elő, ami bizonyítja, hogy e korokban is lakott volt a környék. A településről írásos emlékeket az 1200-as évekből találunk. 1200-ban, mint a győri káptalan birtokát említik Barath alakban. Nem sokkal később Baratsukorouként is előfordul.

gyorujbarat.hu