Győrsövényház

2007.12.01

Győrsövényház Győrtől nyugatra, a Rábca-folyó mentén található. A táj jellegét meghatározza a Fertő-Hanság Nemzeti Park, melynek egy része a település közigazgatási területén fekszik.


A falu határa rendkívül alkalmas mezőgazdasági termelésre, míg a közelben lévő Fehértó a természetet kedvelőknek egyik kedvenc kirándulóhelye.
Győrsövényház neve “Svény” alakban az 1952-ben kelt oklevélben fordult elő először.
A XIII. században a Sövényházy nemzetség, később a Török, Pázmány, valamint a Jagosich családok birtokába került. A falu lakossága az 1600-as években még teljes magyar volt. 1704-ben a visszavonuló császári csapatok porig égették a jezsuisták birtokában lévő Sövényházt. Az 1715-ös összeírás az új faluk között említi a települést. Ekkor telepítették ide a mai német ajkú lakosság őseit. A község újkori nemessége is német származású volt, így a Neuhold és a Fricke családok is.
Az 1930-as évektől felerősödő ellentétek megrontják a két évszázados sváb-magyar együttélés sövényházi hagyományait. A világháború után, 1946-ban a falu több mint hatvan százalékát kitelepítették, helyükre magyar ajkú lakosság került. A községben már a század elején jegyzőség működött. A helység az 1989-1990-es rendszerváltozás után a megalakuló körjegyzőség központja lett. A körjegyzőséget jelenleg Győrsövényházon kívül Fehértó és Bezi alkotja. A település infrastrukturális ellátottsága a csatorna kivételével teljes.

kelet-hansag.celodin.hu