Érdekességek a vírus ellen védekező világból

2020.05.17

Fertőznek-e a fuvolások?

Immáron tudományos kísérlet igazolja, hogy alacsony a fertőzésveszély a filharmonikusok előadásain. Az osztrák Kurier szerint a Bécsi Filharmonikusoknál azt mérték, hogy kilégzési levegőjük mennyire terjeszti a vírus, különös tekintettel a fúvósokra.

A fuvolás légzési levegője 75-80 centiméterig terjed. Ezt nemcsak mérték, hanem láthatóvá is tették a kísérlet során. A hangszer nyílásaiból alig látható, csekély aeroszol távozik csupán. A fertőzés veszélye minimális. A Bécsi Filharmonikusok – ennek tudatában is – már júniusban koncertezni akarnak,, és nem tartják szükségesnek, sőt önmaguk színvonalának méltatlannak gondolják, hogy plexivel határolják el egymástól a zenészeket.

Forrás: Kurier

Covid-kutyákat képeznek Angliában

Nagy-Britanniában covid-tesztelésre is megpróbálják kiképezni a kutyákat a BBC szerint. Az orvoslás során alkalmazott négylábúak a rákot, a Parkinson-kórt és a maláriát már képesek a betegség kezdeti, igen korai stádiumában szagokról felismerni. A szakemberek úgy vélik, hogy a feladatra a Labrador és a Cocker Spániel fajták a legalkalmasabbak. Azt remélik, hogy a kutyák már a tünetek megjelenése előtt ki tudják szagolni a fertőzést. Egy ilyen állat óránként akár 250 embert tesztelni tudna, például a reptereken

Forrás: BBC

Ebédelnek a kabalák

Bangkokban dinoszauruszok segítik megtartani a távolságot szabályokat. Az egyik étterem dinoszaurusz kabalái elfoglalják azokat a helyeket, amelyeket szabadon kell tartani az előírt távolság miatt. Ezek a csaknem emberméretű, zöld dinók nemcsak biztonságossá, de hangulatossá is teszik a vendéglátóhelyet.

Forrás: bar.bq.plaza Bangkok

Körökben napoznak Brooklynban

Rajzolt, fehér körök segítik megtartani a távolságot Brooklynban, a Domino parkban, a vízparton. A napozók a körökben tudnak lepakolni, napozni, heverészni, beszélgetni, kártyázni. Egy-egy körben három ember fér. Jelszavuk: Tartsd a távolságot és élvezd a napot.

Forrás: zdf.de

The post Érdekességek a vírus ellen védekező világból appeared first on Győr Plusz.

az eredeti hír itt elérhető