Bezi

2007.12.01

Bezi Győr-Moson-Sopron megye keleti részén, Enesétől 5 km-re, Győrtől pedig kb. 20 km távolságra nyugatra található. Természetföldrajzi szempontból a Tóköznek a Hanság felé peremvidékén fekszik.

A lakosság tekintélyes részét a 60 év felettiek teszik ki. A főútvonalaktól való távolság és a csend azonban mégis vonzóvá teszi. Nem különben a kifejezetten jó infrastrukturális állapota. A csatornahálózat kivételével teljes infrastruktúrával (vezetékes ivóvíz, telefon, földgázhálózat) rendelkezik.

Közlekedésföldrajzi helyzete nem a legkedvezőbb. Személygépkocsival a legegyszerűbben a 85-ös számú főútvonalon, Győr felől Enesénél jobbra lekanyarodva érhető el. A falu Győrből és Csornáról átlagban kétóránként közlekedő autóbusszal érhető el.

Bezi a nevét első megszállóiról, a besenyőkről kapta, amely Bisseni és Bessi elnevezésekből alakult ki a mai formájában. Keletkezése 7-800 évvel ezelőttre tehető.
Első írásos említése 1481-ben történt, amikor Bezy Lőrinc utód nélkül halt meg, így a község területét mások örökölték. A falu ezt követően többször cserélt gazdát.
Történelme során számtalan viszályt éltek át az itteni emberek. A török alóli felszabadító háborút különösen megsínylette a falu. 1689-ben ugyanis a német katonaság porig rombolta.
A század elején Bezi körjegyzőségi székhelyként működött.
1990 óta a győrsövényházi körjegyzőséghez tartozik.

kelet-hansag.celodin.h