Az aktualitásokról Győr polgármesterével

2020.05.21

A polgármester azzal kezdte, ő maga is átesett a koronavírus-fertőzésen, de már jól van. Budapesten is járt, ahol plazmát vettek tőle gyógyászati célra, a vérében termelődő ellenanyagokkal a súlyosabb betegeknek segíthet gyógyulni.

Orosz Sándor ezután rögtön egy nagy port kavaró intézkedésre terelte a beszélgetést. Dr. Dézsi Csaba András ugyanis nem rég bejelentette: nem engedik, hogy az elmúlt időszakra jellemző gigantomán építkezés folytatódjon Győrben, és hogy további társasházakkal zsúfolják tele a város egyes részeit. A városvezető elmondta, ez a döntés azért született meg, mert az elmúlt évtizedben jelentős túlépítés történt Győrben, az embereket szűk területre zsúfolták, s nem biztosítottak számukra elég parkolóhelyet, illetve a lakók életterét sem alakították ki megfelelően. Ezekkel a problémákkal gyakran fordultak az önkormányzathoz, azonban utólag nem mindig tudtak nekik segíteni.

A beszélgetésben a szelektív hulladékgyűjtésre is kitértek, amely szintén a polgármester szívügye. „Szeretném, ha Győr városa másfél éven belül a legtisztább város lenne Magyarországon” – fogalmazta meg célkitűzését Dr. Dézsi.

Győr kulturális élete is terítékre került. Szerdán fontos esemény történt városunkban: Velekei Lászlót nevezték ki a Győri Balett igazgatójának. A polgármester szerint abban, hogy a balett és a színház újabb szintet léphessen, jelentős szerepet játszik az a kulturális központ, amelyet a Mosoni-Duna partján szeretnének kiépíteni.

Hallgatói kérdésre válaszolva elmondta, jelentős probléma, hogy mi történjen a Győr jelképévé vált régi színház épületével, ha új helyre költözik. Olyan funkciót szeretnének neki találni, amely érdemes arra, hogy látogassák az emberek, s kitermelje fenntartását.

Mekkora sebet szenved el a város pénztárcája a koronavírus miatt? Dr. Dézsi Csaba András 3-4 milliárd forintos bevételkiesésben állapította ezt meg, de ha orvosi szempontból tekintünk a veszteségre, jó hírként közölte: gyógyítható.

Bár a járványnak még nincs vége, az ellene vívott harc eddig sikeresnek bizonyult, ennek köszönhetően több enyhítést is hoztak a védelmi intézkedések terén országszerte, Győrben is. A polgármester elmondta, a győriekkel együttműködve biztonsággal nyithatták meg a piacokat, a játszótereket, ehhez úgy véli, nagyban hozzájárult a folyamatos kommunikáció. Igyekszik felmérni a lakosság igényeit amellett, hogy figyeli a kormány döntéseit. Kitért arra, fontos intézkedés, hogy az óvodák és bölcsődék május 25-étől megnyithatnak, így a családok még inkább visszatérhetnek a hétköznapi életükhöz.

A városvezető egyébként abban bízik, még idén beindulhat Győrben a megszokott nyüzsgés, elárulta, augusztus végén már szeretnék megtartani a nyárzáró rendezvényt, amelyre a Slade zenekart hívták meg.

A koronavírushoz való hozzáállásról Dr. Dézsi azt nyilatkozta: „Minél távolabb álljunk tőle!”. Komolyra véve a szót elmondta, a félelem megszűnt az emberekben, megtanultunk együtt élni a helyzettel, ugyanakkor továbbra is mindenki hordjon magánál maszkot, s azokban a helyzetekben, amikor szükséges, viselje. Hozzátette, a gyakori kézmosásra és a távolságtartásra is figyelnünk kell.

Úgy véli, egy figyelmeztetést kaptunk az élettől, amit nem szabad elfelejtenünk.

A teljes rádiós beszélgetésből még több információt tudhat meg, hallgassa meg itt:

The post Az aktualitásokról Győr polgármesterével appeared first on Győr Plusz.

az eredeti hír itt elérhető