Ászár

2007.12.07

Ászár a Neszmélyi borvidék középkori hagyományokkal rendelkező, nagymúltú területe. A XVIII. századtól az Esterházyak csákvári uradalmának híres mintaszőlészete és pincészete itt alakult ki, amely hírnevet szerzett a vidéknek.

Komárom-Esztergom megye DNy-i részén a Bakonyaljai részen található. Nevével először 1239-es oklevélben találkozhatunk ekkor Zách nembeli Leustách fia Péter, a hántai prépostságoknak adott a mosoni várjobbágyok volt szőlőiből. 1403-ban Zsigmond király egyik oklevelét Ászárról keltezte.

A török időkben Ászár is elpusztult, de később újra települt. A település jelentős fejlődése a XIX. Századra tehető. Ekkor 1896-ban itt hozta létre herceg Schwarzenberg Alajos telivér lovakat tenyésztő telepét. A ménes értékes állatait külföldön is vásárolták. A lótenyésztés 1937-ig, a tulajdonos haláláig fennmaradt. A XX. Század további részében a falu háttérbe szorult, negyedévszázadon keresztül Kisbérhez tartozott. Azonban a XXI. Században visszakapta önállóságát.

A falu nevezetességei
Fellner Jakab építette a ma már bórpinceként szolgáló sörházat.
1831-ben épült a késő Klasszicista stílusú templom.
A copfstílusú templom 1777-ben építették, melynek kertjében az 1778-as évből megmaradt barokk sírkő látható.

Jászai Mari a település híres szülöttje, a Jászai Mari emlékház 1976-ban nyílt meg. A színésznő szegénysorsú szülők gyermeke volt, 1901-ben a Nemzeti Színház örökös tagja, 1909-ben a Petőfi társaság tagja, 1916 Kisfaludy Társaság Greguss díját neki ítélték.
Bórvidékről egy kis ízelítő: a Dunára néző Neszmélyi szőlőhegyeken termesztik a kellemes savanykás ízű borokat.

A Rizlingszilváni, Olaszrizling, Leányka, Ezerjó, Rajnai rizling és Chardonnay szőlőket termesztenek az itt élők. A borairól híres település a XIX. század második felében nemzetközi ismeretségre tett szert.

map.jpg

© copyright tigaman webdesign