Acsalag

2007.12.07

Acsalag a Hanság déli részén fekszik, Csornától 10. km.-re.
Síkvidéki sorfalú. Megközelíthető az 1-es útról vagy az M1-es autópályáról, Győrt elhagyva a 85-ös útra rátérve. Vagy Csornánál északi irányból fordulunk a 86-os útra. Bőrsárkánytól 4.3 km-re található nyugatra.

A lakosság sajnos csökkenő tendenciát mutat, 528 fő, a falu óvodájában 22 gyerek jár, az alsó tagozatos általános iskolában 14 tanuló végzi tanulmányait. Felső tagozatot 1997-óta Bőrsárkány iskolája fogadja be. A lakosság mezőgazdaságból, alkalmi munkákból, kisvállalkozásokból próbál megélni.


225 családi ház található a falu 6 utcáján. A szennyvízcsatorna létre hozását a közeljövőben tervezik, a vezetékes ivóvízzel, pedig már el vannak látva a falu lakói.

A XVII. sz. vége felé alakult ki a település, a hanyi lápvilág magasabb kiemelkedő halmán. 1696. ból származik az első írásos említése (Acsalogh). Egyes évszakokban csak csónakkal lehetett megközelíteni a falut, épp ezért gyakran költöztek menekülő védelmet kereső családok a faluba. A lakosság a vízi életmódot ismerte, halászattal, pákászattal, csíkászattál, foglalkoztak, a legelőkön, pedig a XVIII. sz. végéig juh és szarvasmarha tenyésztés folyt. Az Esterházyak, által telepítet lakosság közt magasabb térszíneken, mind kiterjedtebb területeken folyt a földművelés. 1848/49-es szabadságharcban 10 acsalogi honvéd vett részt.

A századfordulón 25-30 család kivándorlót Amerikába, ezek többsége visszatért. 1973-1990 között a falu Bőrsárkány társközsége volt, amíg 1990-ben önálló önkormányzata lett, a körjegyzőséget Faráddal közösen működteti.

Természeti értékek
Fertő- Hanság Nemzeti Park a község határától nem messze található, így a Hansági kerékpárút is mely turisztikai téren igencsak jelentős átvezet a településen.

Építészeti emlékek
Római katolikus templom a falu főutcáján található a főoltár és a szószék az 1700-as évekből való. A településen Millenniumi emlékparkot alakítottak ki, itt található a Millenniumi emlékkő is.

Kereskedelem, szállás és vendéglátóhelyek
2 vendéglátóegység, 2 élelmiszerbolt található, kereskedelmi szálláshely a településen nincs, melegkonyhás étteremmel nem rendelkezik.

Rendezvények
A helyi Búcsú, Lőrinc naphoz kötődik, a falunapot július 15.-én kisbúcsúkor rendezi a falu lakossága.

map.jpg

© copyright tigaman webdesign