Abda

2007.12.07

Abda a Rábca és Mosoni-Duna által kialakított hordalékkúpon Fekszik,Győrtől 8 km –re. Község lakóinak többsége Győrben dolgozik, 3040 fő lakik a településen. Győri medence legmélyebben fekvő települése, határát (Holt-Duna, Csikos-ér) melyek a régi folyómedrek helyén csordogálnak, és holtágak szabdalták. A falu lakói halászattal, de főként mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoztak. Győr közelsége miatt az- iparosodás terjedésével- sok lakó számára biztosított munkaalkalmat. A község a XIII. században fordult elő először Obada néven Egy1153 évi végrendeletben, melyet Adalbertnek II. Géza Szicíliában küldött követének.

Az abdai híd mely Budapest- Bécs közötti út mentén fekszik ősi vámszedő hely volt, királyaink vámtételeit többször szabályozták. Ezen kívül katonai vonatkozásban is sok évszázadokon keresztül fontos átkelőhely volt. 1566-ban a szigetvári hős fejét melyet Musztafa török nagyvezér küldött itt vette át Tahi Ferenc és Batthyány Boldizsár. II. Rákóczi Ferenc kocsija is ezen a hídon haladt át 1702. május 24. én, ekkor a fogságba hurcolt foglyot egy halászó katona egy harcsával ajándékozta meg. Rákóczi a halat visszadobva a vízbe e szavakat mondta: „Magyarok nagyistene, add vissza szabadságomat, mint ahogyan én visszaadom ennek a halnak a szabadságát!”A falu 1830-as években mivel árvizektől sokat szenvedett Pityerdombra költözött, ezt a területet Székeskáptalan biztosította a lakóknak.

Az egykori templom helyén emlékkápolna őrzi a falu régi helyét. 1849 júniusában a Kossuth honvéd zászlóalj mely a Pöltenberg hadtesthez tartozott védelmezte az abdai átkelőt. A csatában mivel a túlerő igen nagy volt fél óra alatt 33 halott, 77 sebesült volt és 273 katona eltűnt. A folyószabályozásakor 1883-93.-as években elhantolt katonatetemeket találtak a kubikusok. Minden bizonnyal a tömegsírban az eltűnt 273 névtelen hős feküdt. A tetemeket a régi falu területén lévő kápolna elé helyezték, emléküket obeliszk őrzi melyet sírhantjuk fölé emeltek. 1944-ben a Rábca folyó partján végezték ki Radnóti Miklóst, a költőt, többi munkaszolgálatos társával együtt.

Abda - fotó: FlickR szerző: pasztillaA falu azóta is, ápolja az emlékhelyet, utolsó versei jeles költőnknek ekkor kerültek elő esőkabátja zsebéből. „Szeplőtlen Szűz Mária” kőképe mely az 1700-as évekből származik a templom előtt, helyezkedik el, 1852-ben került mai helyére a kőkereszttel együtt mely 1745-ben, a régi faluban lett felállítva. Abda temploma 1843-1845 között épült, néhány paraszt-barokk stílusú házat felfedezhetünk a régi utcákon járva. 1936-ban állított emlékművet mely a templom előtti téren látható az első világháborúban elesett abdai lakosok emlékére állították.

1991 októberében avatta a község önkormányzata a második világháborús emlékművet, a háború áldozatainak emlékére. 1992. augusztus 20.-án Nepomuki Szent János szobrát állították fel a templom mögötti parkban. A községből személyautóval 10 perc alatt lehet eljutni Győrbe, ez a közelség igen vonzóvá teszi a települést a városból ideköltözők számára. A település évek óta dinamikusan fejlődik, két háziorvosi rendelő, gyógyszertár, védőnői szolgálat, sőt még állatorvosi rendelő is található a faluban. Ezen kívül Takarékszövetkezet, Posta és Plébánia is rendelkezésünkre áll.

Abda - fotó: FlickR szerző: pasztillaAz Oktatást, nevelést a Mézeskalács Napközi otthonos Óvoda és a Zrínyi Ilona Körzeti Általános Iskola, a közművelődést a Községi Könyvtár és a Radnóti Miklós Kultúrotthon szolgálja. Havonta jelenik meg a község újságja az Abdai Hír-lapok. A faluban működik tűzoltó egyesület, sportegyesület, galambászegyesület, ezen kívül van ifjúsági klub, karate klub, idősek klubja is. Hagyománnyá vált a falunap, és ősszel a szüreti felvonulás.

map.jpg

© copyright tigaman webdesign