A zene szárnyán jön a varázslat

2020.05.15

Albert Miklós Győrben született és szülei javaslatára kezdett el zenével foglalkozni. Édesapja orgonakészítő, ami a zeneszerző és orgonaművész szerint jelentősen befolyásolta a hangszerválasztását. Zenei tanulmányait a győri Bartók Béla Zenei Általános Iskolában és a Harmónia Magánzeneiskolában kezdte, majd a győri Konzervatóriumban végzett orgona és zeneszerzés szakon. Az élet külföldre „vitte”, Svájcban, Németországban járt zeneművészeti akadémiákra, jelenleg Bécsben él családjával, kétéves kisfiú és négyéves kislány édesapja.

A zeneszerzés pár évvel ezelőttig mélyen szunnyadva várakozott benne, hogy mint egy forrás, újra felszínre törhessen. Akkor történt meg vele élete legnagyobb csodája, édesapa lett.

„Az apává válás közelebb hozott önmagamhoz és felébresztette a bennem szunnyadó zeneszerzőt is, amelynek eredményeként megszületett a „Melodies of Life” szóló zongora albumom” – emlékezett vissza a lemezkészítés első gondolatára Albert Miklós, aki bevallotta, hogy zongorán játszva képes az összes életérzését harmóniává alakítani.

Akár egyetlen hang leütése inspirálja a többi hangot, amelyek érkeznek sorban egymás után, amíg létrejön a varázslat, ami az elmúlt 30 évben mindig elbűvölte. Példaképei között élő zeneszerzőket nevezett meg: John Williams, George Winston és Ludovico Einaudi.

Zenéiben egyedi hangzásvilágban ötvöződnek a film- és klasszikus zene elemei. A dallamokat maga az élet ihlette: a kapcsolatai, a családja és a barátai, a velük megélt közös pillanatok.

Albert Miklós (Fotó: Anre Media)

Zeneszerzőként új lemezével reméli, hogy hallgatói meglelik köztük „életük filmjének” aláfestő zenéjét. Szeretné, hogy átölelje lelküket, megtalálják köztük „életük dallamait”, megleljék általuk belső nyugalmukat ebben a mai rohanó világban, és hogy az általa komponált zene az önmaguk felé tartó utazás kísérője legyen. Miklós vallja, hogy a zene szárnyán bárhová eljuthatunk, a dallamok elrepíthetnek más helyre, időbe, új élmények, új érzések érhetnek bennünket.

Albert Miklós ősszel Győrben tartott koncertet, és szeretne majd Magyarországon újra játszani. A koronavírus-járvány miatt az ausztriai lemezbemutató koncertjei sajnos elmaradtak. Őszintén reméli, hogy ősztől újraindulhat a kulturális élet, minden művésznek szívből kívánja, hogy felléphessen, megmutathassa alkotását, tudását, hiszen a járvány most mindannyiukat hasonló helyzetbe „sodorta”. Mivel a kialakult helyzet miatt most sok ideje „felszabadult”, az interneten a közösségi oldalakon és videócsatornákon mutatja be zenéit.

Hogyan éli meg a jelenlegi bezártságot? „Ha nagyon őszinte akarok lenni magamhoz, én igazából úgy szeretnék élni, ahogy most a karanténban. Lassan, nem pörögve, csak a fontos dolgokra koncentrálva. Ugyanakkor van időm gondolkodni, elmélyülni és olvasni, ami nagyon fontos eleme a megújulásnak, ha az ember kreatív munkát végez. Új zeneművek is megfogalmazódtak bennem” – vallotta be az orgonaművész hozzátéve, hogy mindemellett olyan dolgokkal is foglalkozhat, amelyekre a hétköznapi életben sokszor nem jut idő, mint pl. az éves családi fotóalbum elkészítése. A fotózást az egyetemen kezdte, ahol zenész kollégáknak készített művészportrékat. Onnan jutott el az esküvőfotózáshoz, amellyel 2015 óta saját vállalkozásban is foglalkozik. A zenészi teendői mellett ez a másik szívügye, hogy az emberek közötti érzelmeket megörökítheti egy-egy esküvő vagy családfotózás során.

„Számomra a vírusjárvány nyomán kialakult helyzetnek a tanulsága, hogy „csökkentett fogyasztási módban” is boldogan lehet élni. Persze nagyon hiányzik a barátokkal, családtagjaimmal, a közönséggel való találkozás. A zene ebben is segít, hiszen minden körülmények között számíthatunk rá, soha nem hagy cserben minket” – zárta Albert Miklós zeneszerző, orgonaművész.

The post A zene szárnyán jön a varázslat appeared first on Győr Plusz.

az eredeti hír itt elérhető