A napistenhez fohászkodnak a borászok
2020.09.05Lázasan zajlik a szüret a Pannonhalmi Borvidéken. A pincészetek a korai fajtának számító Irsait már le is szüretelték, és a megkérdezett borászok egybehangzó véleménye szerint sem a must minőségére, sem a mennyiségére nem lehet panaszuk.
Az idei szüret nagyja azonban még hátravan, hiszen a borvidék fő fajtájának számító olasz- és rajnai rizling még a tőkéken érlelődik, és ennek a folyamatnak nem tesz jót a sok eső, ami az elmúlt időszakban áztatta a térség dombjait.
A Cseri Pincészetben is sok szó esik manapság az esőről. „Pincészetünk fő fajtája a rajnai rizling. Ez a szőlő még nem érett meg a tőkéken, így esélyünk sincs egy gyors szüretre. A sok eső nem tesz jót a bor minőségének, így nagyon szurkolunk egy kis jó időért. A híreket figyelve talán naposabb időszak jön, így bízunk benne, hogy idén is kiváló minőségű borokat tehetünk a vendégeink asztalára. Egyelőre azonban megjósolni sem lehet, hogy milyen lesz az idei rizlingünk” – mondta Cseri Norbert borász.
A Cseri Pincészetben kézi szüretet végeznek, így legalább nem kell aggódniuk a gépek által járhatatlan földek miatt, más a helyzet azonban a Babarczi Szőlőbirtokon.
Babarcziék a Pannonhalmi Borvidék legnagyobb szőlőbirtokán gazdálkodnak, a szüret nagy részét géppel végzik. Egyelőre nem tartanak attól, hogy nem tudnak a gépekkel az ültetvényre menni. „Ekkora területet kézzel már nem tudnánk leszüretelni, ezért gépeket bérlünk. Akkor tudjuk folytatni a betakarítást, ha fel tudunk menni a földekre. Egyelőre úgy néz ki, nem lesz komoly gond. Harminc milliméter esőt mértünk a hét elején és nagyon nem örülünk neki. Ha további eső esne, az nem tenne jót a bor minőségének, de talán jobbra fordul az idő. A már behordott tételeink mennyisége és minősége is jó, talán csak a savszint magas egy picit. Remélem, rajnaiból és olaszrizlingből is remek termésünk lesz idén” – fejtette ki Babarczi Zsuzsanna borász.
Herold Ádám borász sem elégedett az időjárással. A pandémia miatt pincészete folyamatos csúszásban volt a szőlővel kapcsolatos zöldmunkálatokkal, és a nyár eleji idő sem kedvezett a termésnek. „Júniusban olyan időjárás volt, amelynek során a korai fajták megfáztak, így egy 30-40 százalékos terméskieséssel kell számolnunk. Mindezek mellett az évjárat nagyon szépnek mutatkozik, persze ehhez az is kell, hogy az ősz hosszú, napsütéses, kevés csapadékos legyen. A szőlő egyelőre nagyon ígéretes, de hát mi tervezünk, ott fönn pedig végeznek…” – zárta Herold Ádám.
A pannonhalmi borászok tehát a napsütésért imádkoznak és valljuk be, mi, borkedvelők is, hogy a hagyományos Márton-napi libavacsora mellé ismét kitűnő minőségű újbort fogyaszthassunk a borvidék kedvelt fajtáiból.
The post A napistenhez fohászkodnak a borászok appeared first on Győr Plusz.