A játszótereken is be kell tartani az óvintézkedéseket

2020.05.20

Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta, szerdára 42 fővel emelkedett a fertőzöttek száma hazánkban, az elmúlt 24 órában 3-an hunytak el, jellemzően idős, krónikus betegek. Eddig 1454 fő gyógyult meg a betegségből, így jelenleg 1674 az aktív fertőzöttek száma Magyarországon, egyharmaduk igényel kórházi ellátást, 29-en vannak lélegeztetőgépen. Úgy fogalmazott, Európa többi országához képest hazánkban továbbra is kedvezőek az adatok.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, ismét változást tapasztalhatnak majd a megyei járványügyi adatokban, a frissítés, az adattisztítás folyamatos, hiszen előfordulhat, hogy nem megfelelő tartózkodási helyre rögzítették a fertőzöttet.

Müller Cecília kitért arra: megnyíltak a játszóterek és a kalandparkok is, így a szülők és gyermekek számára több lehetőség van a kültéri szórakozásra. Ugyanakkor figyelmeztetett, ezeken a helyeken is fontos az óvintézkedések betartása, a megfelelő kézhigiénia biztosítása. Müller Cecília hangsúlyozta, csak tünetmentes, egészséges emberek vegyék igénybe a szolgáltatásokat! Az üzemeltetők feladata, hogy folyamatosan gondoskodjanak a takarításról és fertőtlenítésről. A homokozókban a homokot például szükséges mindennap nyitás előtt cserélni, majd napközben többször átforgatni. Figyelni kell a játékok sima felületének fertőtlenítésére is.

A szülőkhöz szólva elmondta, nekik kell odafigyelni a kisgyermekekre, akik még nem képesek felmérni a veszélyhelyzetet, a nagyobb gyermekeket pedig fontos tájékoztatni, hogy tudják, most más szabályok vannak érvényben, nem tanácsos túl közel játszani a másikhoz, illetve figyelni kell a gyakori kézmosásra, fertőtlenítésre is. Hozzátette, a gyermekek részére a maszk és kesztyű használatát nem ajánlja.

Az étkezésről és az ivásról úgy nyilatkozott: ezekben a napokban inkább otthonról vigyünk magunkkal tízórait, uzsonnát, alaposan megmosott, meghámozott gyümölcsöt, kekszet, amit kézmosás után biztonságosan elfogyaszthat a gyermek, illetve vigyünk külön kulacsot mindenki számára.

Kiss Róbert, rendőr alezredes a sajtótájékoztatón ismertette: 1062-re emelkedett a házi karantént ellenőrző alkalmazást használók száma, szerdán 10932 elrendelt házi karantén van érvényben.

Kiss Róbert hangsúlyozta, mindenkit arra kérnek, tartsák be a védelmi intézkedéseket, a megfelelő távolságot, ezeket a rendőrség továbbra ellenőrzi a közterületeken. Hozzátette, 381-re emelkedett a járványüggyel kapcsolatos büntetőeljárások száma.

The post A játszótereken is be kell tartani az óvintézkedéseket appeared first on Győr Plusz.

az eredeti hír itt elérhető