A Győri Balett

2008.02.16

1949.-ben Markó Iván vezetésével kezdte meg pályafutását a Győri Balett. Az együttest a Magyar Állam Balettintézet végzős növendékei alapították és az új győri színház épülete, biztosította a helyszínt a Győri Balettnek.

Évadonként a két győri bemutató mellett a hamar népszerűvé vált Győri Balett több ősbemutatót tartott más városokban is pl.: Bécsben, Athénban, Budapesten, Párizsban.

A Szöuli Olimpián és a Bayreuth-i Ünnepi Játékokon is fellépett. 1938.-ban a Baltimore-i világ Színházi Fesztiválon a társulat elnyerte a kritikusok díját. 1991.-ben Kiss Jánost választották az együttes vezetőjévé, aki a hagyományokat megtartva, sokszínűvé és változatosabbá tette az együttest.

A társulat 1995. óta évente 3-5 hetet külföldön vendégszerepel pl.: Németországban, Ausztriában, Hollandiában és Franciaországban is fellépett. Neves külföldi koreográfusok és a társulat saját koreográfusai – William Formin, Bombicz Barbara, Demcsák Ottó balettjeiben évente két bemutatót Győrben tartanak.

A társulat fellépett a New York-i Joyce Theatre-ben is 8 alkalommal és 2003.-ban a Queen Elizabeth Hal-ban Londonban két alkalommal láthatta a közönség. Majd több külföldi városban is turnézott a társulat. Ezen kívül, pedig természetesen Magyarország több városában is sikeresen szerepelt.

A 25. éves évfordulóját 2004.-ben ünnepelt a győri Balett, 2006. júniusában, pedig már ötödik alkalommal volt a tánc fővárosa Győr, az V. Magyar Táncfesztivál alkalmával.

Egy kis Repertoár: Bábel

  • Gulliver Úr utazásai
  • Carmen
  • Az Operaház fantomja
  • 2006.-ban pedig a Misztikus Víziók, Hamlet

Említésre méltó a Győri Balett óvodája, iskolája is egyben. A gyerekek felvételivel kerülhetnek a Tánctagozatos Általános Iskolába, majd a Győri Balett Tánc és Vizuális Művészeti Középiskolában felvételt nyerve folytathatják tanulmányaikat.

A balettmester tanári szakot szintén Győrben a táncművészeti Főiskolán szerezhetik meg a hallgatók.

[gv data=”http://www.youtube.com/v/1MEWqQw39us”][/gv]

© copyright tigaman webdesign