A Győri Állatkert

2008.02.16

Az első állatkert jellegű intézmény Győrben, 1962-ben a Püspökerdőben az Erdészet fatelepe mellett létesült. A vadaspark a Mosoni-Duna árterén jött létre, abból a célból, hogy a hazai nagyvad-fajokat és ragadozókat bemutassa.

Látható volt még a barna medve is. 1966-ig működött az Erdészet intézménye, elbeszélések szerint jelentős látogatottsága volt, ám pontos adatok nem állnak rendelkezésre.

Működésének az 1966-os árvíz vetett véget. Az állatok egy része elpusztult, néhányat pedig magánházakhoz telepítettek.

Az szomorú eseményt követően született meg az elhatározás, hogy Győrben is létesüljön egy új állatkert.

A Győr Városi Tanács VB elhatározásából 1967. május 1-én adták át a „Május 1. Kultúrparkot”. A park két részből állt: Vadasparkból és Vidámparkból.
A „Május 1. Kultúrpark” önálló költségvetési intézményként működött 1986 végéig.

A Vadaspark fő célja a hazai vadon élő és az őshonos háziállatok bemutatása és az ismeretterjesztés volt.
A hetvenes évek közepén a gyűjtemény egzotikus fajokkal bővült és tíz év elteltével a Vadaspark állatkertté alakult át. 1987. január elsejével megszűnt a Május 1. Kultúrpark és több intézmény összevonásával megalakult a Szabadidő és Sportközpont. Az állatkert fejlesztése folytatódott. A bemutatott fajok száma nőtt. 1988-ban megépült az Akvárium és terráriumház.
1993-ban a Polgármesteri Hivatal intézményi összevonással a Szabadidő és Sportközpont jogutódjaként létrehozta a Városi Sportigazgatóságot. Ezen belül az állatkert egy viszonylag önálló egység volt.

Sajnos a következő időszakban nem történtek pozitív változások. Csökkent a látogatók érdeklődése és a fejlesztés színvonala is. 1996-ban megkérdőjelezték az intézmény alkalmasságát.

A kert műszaki állaga fokozatosan romlott, felújításra nem volt lehetőség, mind az állattartás, mind a közönségszolgáltatások színvonala hanyatlott. Hamarosan meg is született a javaslat az állatkert megszüntetésére. Ám a város lakossága kiállt állatkertje mellet és Győr város vezetése a létesítmény fennmaradása mellett döntött.

1997. április elsejével Győr Megyei Jogú Város Sportigazgatóságának kezelése alá tartozó tevékenységi kör és vagyon elvonásával megalakult az önálló Xantus János Állatkert Kht.

Egy szakmailag jól képzett, fiatal csapat vette át a vezetést.

Ekkor került az állatkert élére Dr. Andréka György, aki pár évet kapott arra, hogy bebizonyítsa az intézmény létjogosultságát. A vezetés fő céljának tekintette, hogy az állatkert színvonalát megfelelő szintre fejlessze. Ebbe nemcsak az állatok tartási és bemutatási körülményeinek javítása tartozott bele, hanem az ismeretterjesztő és zoopedagógiai tevékenység előmozdítása is.

A Kht. a következő években képes volt megújulni, a látogatók száma a háromszorosára nőtt. A régió egyik leglátogatottabb kulturális létesítménye lett.
Az 1967-ben megnyitott állatkert jelentős megújuláson ment keresztül az elmúlt évtizedekben. 100 állatfaj több mint 500 egyedét nagy kifutóterületeken, az eredeti életterükhöz hasonló körülmények között mutatja be.

2007-re az állatkert 40 éves születésnapjára befejeződött a régi területek korszerűsítése.
Az összes lakó új kifutóba költözött. Időközben az állatkert átesett egy névváltozáson. Társaságunk új elnevezése: Xantus János Állatkert Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, amely 2009. május elsejével kezdte meg működését.

A látogatók árnyas fák alatt, gondozott, szép környezetben szemlélhetik az állatkert mindennapjait, ami egy tartalmas programot kínál gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

forrás: zoogyor.com